Door middel van acupunctuur, kruiden en voedingsadviezen kan de hormonale cyclus worden gereguleerd. Een optimale cyclus weerspiegelt een gebalanceerde hormoonhuishouding. 


 

Wanneer is er sprake van een normale cyclus?

Een gebalanceerde cyclus is pijnvrij, regelmatig en duurt 28-29 dagen. Er is sprake van een goede zuurgraad in de baarmoedermond. En enkele dagen voor de ovulatie is er vruchtbaar slijm aanwezig. Deze speelt een belangrijke rol bij de voeding en transport van de spermacellen. De ovulatie vindt plaats rond de 13e tot de 15e dag omdat dit het optimale moment is in de ontwikkeling is van de eicel.

We weten dat het genetische materiaal van de eicellen wordt vastgelegd in het embryonale stadium van de vrouw. Maar de rijping van de eicel vindt plaats onder invloed van de hormonale balans tijdens de cyclus. De acupunctuur heeft invloed op deze balans en op de doorbloeding van de follikels die de eicel moeten voeden. Ook heeft de behandeling als doel de dikte en de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies te bevorderen en de doorbloeding daarvan te verbeteren, dit komt omdat de behandeling de functie van het hele lichaam bevordert en daarmee de productie van progesteron. Daarnaast is een goede afscheiding van het menstruatiebloed een voorwaarde voor het opbouwen van het baarmoederslijmvlies in de volgende cyclus.


Effecten van acupunctuur op een rijtje

  • - Normaliseert de hormonale cyclus

  • - Optimaliseert de zuurgraad in de baarmoedermond
  • - Bevordert de aanwezigheid van vruchtbaar slijm
  • - Optimaliseert de tijd van ovulatie

  • - Stabiliseert de follikulaire fase

  • - Bevordert rijping van de eicel

  • - Zorgt voor goede opbouw en doorbloeding van baarmoederslijmvlies.

 

Onvruchtbaarheid bij mannen

Voor veel stellen is ongewenste kinderloosheid een belastend probleem. Dat in de helft van de gevallen de mannelijke onvruchtbaarheid ook een rol speelt wordt vaak genegeerd of vergeten. Dat komt omdat de westerse geneeskunde weinig mogelijkheden

kent om onvruchtbaarheid bij mannen te behandelen. Alle moderne westerse technieken zijn ontwikkeld om het probleem van verminderde vruchtbaarheid bij mannen te omzeilen. IVF en ICSI zijn geen behandelingen voor mannelijke onvruchtbaarheid maar behandelstrategieën. En zelfs voor het tot stand komen van een bevruchting bij IVF zijn kwalitatief goede zaadcellen nodig.

Chinese Geneeskunde kent meer mogelijkheden om de zaadkwaliteit bij mannen te verbeteren. Met behandeling door Chinese kruiden en acupunctuur kunnen we de concentratie, beweeglijkheid en vorm van de zaadcellen verbeteren.

Bij de behandeling wordt gekeken naar de medische voorgeschiedenis. Er zijn aandoeningen die de vruchtbaarheid beïnvloeden zoals; diabetes, de bof, niet ingedaalde testikels, varicocele etc. Maar ook het gebruik van bepaald medicijnen of drugs, alcohol en nicotine spelen een rol.